Unsur-unsur di dalam bahan makanan boleh dibahagikan kepada lima kelas iaitu
karbohidrat, lemak, protein, mineral dan vitamin.
Karbohidrat
menyumbangkan kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang diperlukan oleh
tubuh manusia. Contoh makanan
yang berkarbohidrat seperti nasi,roti,mi,ubi-ubian dan bijirin.
Contoh makanan
berprotein ialah ikan,daging,telur dan susu.Protein penting dengan fungsi menbentuk kompaun badan,meransang pertumbuhan
dan penggantian tisu dan otot badan serta membentuk antibody.
Lemak penting kepada manusia kerana merupakan
tenaga yang tersimpan di dalam tubuh yang diperlukan untuk menjalankan sebarang
aktiviti. Contoh
makanan yang berlemak ialah mentega,,minyak masak dan coklat.
Vitamin mempunyai pelbagai fungsi kepada bahan. Kebanyakan vitamin berfungsi sebagai
ko-enzim yang diperlukan bagi memudahkan tindak balas enzim yang berperanan
menubuh tubuh badan yang sihat.Contoh vitamin ialah vitamin A,B,C,D,E dan K.Contoh makanan bervitamin ialah buah-buahan dan sayur-sayuran.
Zat mineral
penting kepada pemakanan manusia. Ia
berperanan dalam pembentukan struktur tulang dan unsur yang diperlukan dalam
tisu organik dan cairan badan seperti hemoglobin darah.Contoh zat mineral ialah
kalsium,zat besi dan soldium.
No comments:
Post a Comment